„Nebourej, transformuj“ je mottem letošního Dne architektury, který láká na 300 akcí po celé republice i na Slovensku

Architektura - obrázek

Architektonické skvosty i zapomenuté stavby, domy, které znovu ožily díky rekonstrukcím, dílo Josipa Plečnika i jeho následovníků, realizace přední české architektky Aleny Šrámkové, stavby šetrné k životnímu prostředí a mnohem více představí od 30. 9. do 6. 10. festival Den architektury.

Nejrozsáhlejší festival o architektuře u nás letos zamíří do stovky měst a obcí v České republice i na Slovensku a nabídne na 300 zdarma přístupných exkurzí do běžně nepřístupných budov, komentovaných procházek, přednášek, workshopů i akcí pro děti. Za architekturou známou i neznámou se mohou zájemci vydat nejen pěšky, ale i třeba na kole, a to vždy s odborným výkladem. Hlavním dějištěm festivalu bude Praha, ale bohatý program nabízí i Brno, Ostrava, Opava, Zlín, Olomouc a další desítky měst. „Již 12 let náš festival vzniká ve spolupráci s místními spolky, iniciativami a jednotlivci a díky nim se nám tak daří sledovat lokální specifika napříč republikou,“ říká zakladatelka a ředitelka Dne architektury, Marcela Steinbachová.

Mottem dvanáctého ročníku festivalu je “Nebourej, transformuj!”, z velké části se tak zaměřuje na ekologický, ekonomický i etický rozměr architektury a výstavby a představuje příkladná řešení rekonstrukcí a revitalizací. Program tak představí například proměnu továrny na kulturní centrum, studentské menzy v galerii, sídlištní školky na moderní jazykovou školu, paneláku v moderní bydlení nebo rekonstrukce historických budov, do kterých se podařilo citlivě vnést prvky moderní architektury. Další výraznou festivalovou sekcí je Pocta Josipu Plečnikovi, od jehož narození uplynulo v letošním roce 150 let. Program se vydá nejen po jeho pražských realizacích, ale upozorní i na práce jeho následovníků a kolegů v Brně, ve Zlíně nebo Olomouci. Festival vzdá také napříč republikou poctu české architektce Aleně Šrámkové, která je označována za první dámu české architektury. Její realizace představí v Chebu, Přerově, Praze nebo Černošicích. V dalším programu festival představuje jak současné zajímavé stavby, tak architekturu 20. století, a na některých místech zamíří i hlouběji do historie. Například pozve na výlet po vodních dílech, industriálních či sakrálních stavbách, funkcionalistických perlách i nejnovějších budovách vystavěných s ohledem na životní prostředí.

Paralelně se Dnem architektury probíhá letos po desáté i jeho sesterský festival Film a architektura. Kompletní program je k dispozici na www.denarchitektury.cz

Nebourej, transformuj

Hlavním tématem letošního ročníku festivalu Den architektury jsou rekonstrukce a obnovy. „Nejen v rámci Dne architektury dlouhodobě sledujeme téma udržitelnosti v architektuře, se kterým souvisí letošní hlavní festivalová sekce i další festivalová linka věnovaná zelené architektuře. Jednou z cest k udržitelnosti jsou pro nás i renovace staveb a odklon od bourání odkazu 20. století. Napříč republikou jsme svědky mazání paměti tohoto období, jejíž nahrazování nepřináší větší hodnotu. Jsme přesvědčeni o tom, že kvalitní rekonstrukce či revitalizace mohou být větším přínosem nejen pro investora, ale i pro veřejnost,“ vysvětluje zakladatelka a ředitelka Dne architektury, Marcela Steinbachová.

foto k článkuProgram nabídne příklady zdárných řešení rekonstrukcí či obnov od drobných staveb až po urbanistické komplexy a krajinné kompozice. V rámci festivalu se veřejnosti otevřou například Palác Langhans, který získal ocenění Stavba roku 2003 nebo dům Na Skále v Truhlářské ulici, který byl transformován na volnočasové centrum Jednička. V Brně bude možné navštívit Otevřenou zahradu, nízkoenergetickou administrativní budovu, která po rozsáhlé rekonstrukci disponuje například vlastní fotovoltaickou elektrárnou. Dále program zve i na prohlídku zvířecího krematoria Věčná Loviště v Žižicích, kulturního centra Telegraph v Olomouci, nově zrekonstruované budovy ostravských jatek nebo Domu umění v Ústí nad Labem, který vznikl v budově bývalé univerzitní menzy.

Zelenější města

Témata letošního Světového dne architektury navazují na evropskou iniciativu Evropský rok zelenějších měst 2022, který si klade za cíl poukázat na význam zelené infrastruktury a nevyužité možnosti zvyšování kvality života ve městech a povzbudit občany k místní agendě. Den architektury tak představí i zdařilé revitalizace veřejných prostranství, nové parky, nová krajinná řešení s ohledem na modrozelenou infrastrukturu i ekologické budovy. Nabídne například prohlídku nové regionální centrály ČSOB v Hradci Králové ateliéru Projektil architekti nebo unikátní dřevostavby pro sídlo Kloboucké lesní ateliéru Mjölk. V Praze se zaměří mimo jiné na proměny ostrova Štvanice, zahrady v Emauzích, pražské nouzové kolonie na periferii Prahy nebo proměny a vize veřejných prostranství na Vyšehradě. V Brně se mohou zájemci těšit například na komentovanou procházku po jednotlivých fázích úprav ploch veřejné i soukromé zeleně od parku Lužánky až do Černých Polí.

Pocta Josipu Plečnikovi

foto k článkuSlovinský architekt Josip Plečnik je předním představitelem moderní i klasicistní architektury, kterému se podařilo vtisknout jedinečný charakter Pražskému hradu i celé řadě dalších míst, ale také ovlivnit myšlení celé generace architektů. Festival nabídne hned několik akcí věnovaných právě Pražskému hradu nebo kostelu Nejsvětějšího Srdce Páně a bude se věnovat i širším souvislostem Plečnikova odkazu v dějinách architektury, k němuž neodmyslitelně patří téma státnosti a role reprezentativní architektury. V programu se zaměří i na tvorbu jeho žáků a následovníků jakými byli například Josef Fuchs nebo Otto Rothmayer. Po jeho odkazu tak festivalové cesty povedou vedle Prahy do Brna, Zlína nebo Olomouce.
Součástí programu Dne architektury bude i mimořádné uvedení skladby jazzového muzikanta Emila Viklického Pocta Josipu Plečnikovi, která zazní 4. října v Plečnikově kostele na pražských Vinohradech. Mimořádné dílo Viklický zkomponoval na motivy korespondence dcery TGM, Alice Masarykové, a právě architekta Plečnika.

Pocta Aleně Šrámkové

foto k článkuDen architektury věnuje samostatnou programovou sekci poctě první dámě české poválečné architektury Aleně Šrámkové, která zemřela v březnu letošního roku. Alena Šrámková patří mezi nejvýraznější osobnosti české architektury několika posledních dekád a její osobitý rukopis nalezneme pod celou řadou významných staveb. V Praze festival vedle architektonické procházky po jejích realizacích v centru města i na sídlišti Lužiny blíže představí například Novou budovu Fakulty architektury ČVUT nebo přestavbu ateliéru Věry a Vladimíra Janouškových, dále nabídne prohlídku Vily v Černošicích, meteorologické stanice v Maškově u Chebu nebo procházku kolem Tyršova mostu v Přerově.

Budoucnost měst

Celým programem Dne architektury se prolínají nejrůznější debaty o budoucnosti měst a konkrétních míst. Do diskusí se zapojí architekti, místní odborníci i veřejnost. Například v Olomouci je na programu veřejná debata o potenciálu a další budoucnosti bývalých Kasáren hanáckého pluku a v Ostravě bude například představen vítězný návrh architektonické soutěže proměny náměstí „Benešáku“. V rámci festivalu se uskuteční debaty o minulosti, současnosti a budoucnosti Liberce a Ústí nad Labem. Stejně tak v Mostě se zaměří na aktuální problémy, plány dostavby minulé i současné i možnosti do budoucna.

Seznam míst konání:

Banská Bystrica, Bardejov, Benešov, Bílovec, Bratislava, Brno, Brumov-Bylnice, Čáslav, Čelákovice, Černošice, Česká Lípa, České Budějovice, Český Krumlov, Dobříš, Dolní Jirčany, Frýdlant, Helfštýn, Hlučín, Hodonín, Hradec Králové, Hrušovany u Brna, Humpolec, Cheb, Jablonec nad Nisou, Jaroměř, Jihlava, Josefův Důl, Kamenický Šenov, Karlovy Vary, Kladno, Kladruby, Klatovy, Kolín, Košice, Krásné, Kroměříž, Kutná Hora, Libčice nad Vltavou, Liberec, Libušín, Lidice, Litoměřice, Litomyšl, Lomnice nad Popelkou, Mariánské Lázně, Mělník, Mikulov, Mnichovo Hradiště, Most, Náchod, Nakléřov, Nitra, Nymburk, Olomouc, Ondřejovice, Opava, Ostrava, Pardubice, Partizánske, Pavlov, Piešťany, Písek, Plzeň, Poděbrady, Praha, Prostějov, Přerov, Rajecké Teplice, Roudnice nad Labem, Rožnov pod Radhoštěm, Řevnice, Říčany, Slaný, Strakonice, Svit, Šaľa, Široký Brod, Šumperk, Tábor, Teplice, Tišnov, Trebišov, Trenčín, Turnov, Týn nad Vltavou, Uherské Hradiště, Ústí nad Labem, Ústí nad Orlicí, Valašské Meziříčí, Vamberk, Varnsdorf, Velké Pavlovice, Vimperk, Volyně, Vratislavice nad Nisou, Vrchlabí, Zlín, Žamberk, Žatec, Žďár nad Sázavou, Železný Brod, Žilina, Žižice

Mezinárodní filmový festival Film a architektura

foto k článkuParalelně s festivalem Den architektury probíhá také mezinárodní filmový festival Film a architektura. 11. ročník zamíří ve dnech 29. 9. – 4. 10. do českých a slovenských kinosálů i nevšedních prostor. Letos představí 34 filmů v pěti festivalových sekcích – Body zlomů, Pocta Aleně Šrámkové, Neviditelní architekti, Design & Build a Inspirace Jana Hřebejka.  Nebudou chybět ani diskuze s tvůrci, odborníky a publicisty.  Letošní program otevře 22. září warm-up projekce španělský snímek VALLDAURA: A Quarantine Cabin zdarma v prostorách Fakulty architektury ČVUT. Promítání snímků nejen o architektuře se uskuteční v celkem 23 městech po celé republice, na Slovensku i v Berlíně. Detailní program a vstupenky naleznete webu www.filmarchitektura.cz.

Pořadatelem festivalů Den architektury a Film a architektura je spolek Kruh, který čerpá z více než dvou desítek let zkušeností v oboru a dlouhodobé spolupráce s architekty, spolky a institucemi ve všech regionech. Vznikla tak síť, do níž se v průběhu deseti let zapojilo na 180 měst na území České republiky i na Slovensku. Den architektury se tradičně koná u příležitosti Světového dne architektury, který připadá na první pondělí v říjnu.

Pořádá:
Kruh z.s.

Pod záštitou:
Česká komora architektů, Svaz měst a obcí České republiky

Za finanční podpory:
Ministerstvo kultury ČR, projekt je realizován s finanční podporou hl. m. Prahy, Státní fond kultury České republiky, Statutární město Brno, Nadace české architektury, Městská část Praha 1, Městská část Praha 7, Městská část Praha 10

Základní partner:
KOMA

Oficiální dopravce:
Flixbus

Cyklo partner:
Rekola Bikesharing s.r.o.

Hlavní mediální partner:
Dolce Vita

Mediální partneři:
Český rozhlas Vltava, Radio DAB Praha, Radio Wave, Deník N, Architect+, Archiweb.cz, ArtMap, Czechdesign, ERA21, EARCH, GoOut.cz, iUmění, PROPAMÁTKY, Radio 1, RailReklam, S dětmi v Praze, STAVBA, stavbaweb.cz

Mediální partneři Slovensko:
ARCH, archinfo.sk, Projekt, SAB/STAVEBNICTVO a BYVANIE, ročenka TOP TRENDY

Koncert Pocta Josipu Plečnikovi se koná pod záštitou Pavla Křečka, člena rady městské části Praha 3, a za podpory společnosti PETROF.

„Nebourej, transformuj“ je mottem letošního Dne architektury, který láká na 300 akcí po celé republice i na Slovensku ~ iUmeni.cz ~

Autor / zdroj:
Publisher: iUmeni.cz

Další články

Architektura - obrázek

Josef Pleskot: Města

Výstava Josef Pleskot: Města, kterou Museum Kampa bude hostit od 5. listopadu do 12. února příštího roku, se zaměří na tři specifická městská sídla, v nichž má architekt … Celý článek

Architektura - obrázek

ŠEDESÁT/ Sólo pro stále mladou dámu - 60 let oddělení dějin architektury

Architektura (rodu ženského) je nestárnoucí „Dámou“. Provází lidstvo od úsvitu jeho dějin. Mnohdy avantgardní až extravagantní, inspirující, nezkrotná – jindy poddajná či … Celý článek

Architektura - obrázek

Třinácté komnaty brněnských budov zpřístupní festival Open House Brno

Zákulisí tří ikonických brněnských hotelů, prohlídka překvapivých kvalit socialistického sídliště ve srovnání s tím současným nebo tři pohledy, jak se architektura potkáv … Celý článek

Knižní tipy

Online galerie

iUmeni.cz - buďte také součástí portálu iUmeni.cz - propagace - imgReklama