Lidé se na Ještědu brzy podívají do baru s interiérem z roku 1973

Architektura - obrázek

Po vstupu do baru Avion v horském hotelu Ještěd se lidé už brzy vrátí v čase. Konkrétně do roku 1973, kdy byla úchvatná stavba architekta Karla Hubáčka, jež se stala dominantou Liberce, otevřena. Společnost Ještěd 73 totiž bar pomalu obnovuje.

Nyní mohou návštěvníci vidět repliku původního podsvíceného barového stolku. Křesílka i stolky se totiž musí vyrobit znovu. Na obnově spolupracuje spolek s autorem původního vybavení - architektem Otakarem Binarem.

Sdružení Ještěd 73 chtělo bar zrekonstruovat do konce loňského roku. Došly ale peníze. První etapa akce stála 595 tisíc korun, sdružení nyní potřebuje ještě 328 tisíc. Za první peníze už sdružení nechalo vyrobit kopie sedmi barových židlí a osmi křesílek.
Liberečtí nadšenci vybírají peníze také formou populárního crowdsourcingu, tedy pomocí více či méně drobných příspěvků od lidí prostřednictvím portálu Katalyzátor. Sbírka končí 26. března. Pomoc ale už přislíbil i Liberecký kraj, konkrétně sto tisíc korun.

foto k článkufoto k článkufoto k článku

Budova hotelu a vysílače na Ještědu je fenomén. Její autor, architekt Karel Hubáček, dostal za ještě rozestavěný rotační hyperboloid v roce 1969 Cenu Augusta Perreta, nejvyšší ocenění Mezinárodní unie architektů a zároveň nejvýznamnější poctu, jaké se kdy českému architektovi dostalo.

Jedinečná sbírka zmizela v neznámu

Autor interiérů hotelu Otakar Binar musel přihlížet, když se jedinečná sbírka křesel, nádobí a dalšího vybavení v porevolučních dobách ztratila neznámo kde. Proto ho nyní těší, že může na renovaci interiérů Ještědu spolupracovat.

foto k článkufoto k článkufoto k článku

„Je to pro mě obrovské zadostiučinění. Když se totiž ohlížím zpátky, tak si někdy říkám, proč jsem se radši nevěnoval víc rodině. Dvacet let jsem kreslil Liberecké výstavní trhy, a když se dnes podívám, tak z toho už nic není. Pavilon A na Výstavišti je taky zbouraný. Velký hotel pro dvě stě lidí v Teplicích byl těsně před dokončením, když přišla revoluce. Pak tam stál dvacet let a dneska už taky není. A z původních interiérů Ještědu taky nezbylo nic. Takže samozřejmě, že mi to dělá dobře,“ vysvětlil nedávno Binar.


Kromě baru Avion chce spolek vráti původní tvář i dvěma hotelovým pokojům. V nich bude zachován původní nábytek, jen postele budou větší a místo původních jednolůžek navrhl Binar praktičtější dvoulůžka. Mezi matracemi tak už nebudou nepříjemné spáry, na něž si hosté u původních postelí stěžovali. Obnovu pokojů financuje společnost Ještěd. Pokoje by měly dostat i autentické tapety a koberce. Změní se ale jejich barevnost.

foto k článkufoto k článkufoto k článku

Zdroj: liberec.idnes.cz/obnova-baru-avion-na-jestedu
Autor: Martin Trdla

Lidé se na Ještědu brzy podívají do baru s interiérem z roku 1973 ~ iUmeni.cz ~

Publisher: iUmeni.cz

Další články

Architektura - obrázek

Loosovy interiéry budou pravidelně zpřístupněny veřejnosti

Nová turistická sezona nabídne žhavé turistické lákadlo. Veřejnosti se otevřou Loosovy interiéry, komentované prohlídky bytových interiérů od světově proslulého architekt … Celý článek

Architektura - obrázek

Pražský funkcionalismus má výstavu v New Yorku

Až do května 2015 je New Yorku čerstvě otevřena putovní výstava Pražský funkcionalismus s podtitulem Tradice a současné ozvěny, kterou připravila pražská Galerie Jaroslav … Celý článek

Architektura - obrázek

Sazovice si postaví nový kostel jako papírový smotek

Na jaře 2015 by se měl v malé vesničce Sazovice na Zlínsku začít stavět nový kostel. Pozoruhodná stavba s atypickým válcovitým tvarem, připomínající papírový smotek, bude … Celý článek

Architektura - obrázek

Český pavilon na Expo 2015 ukáže lesní laboratoř

V areálu ČVUT v Praze byla představena funkční část expozice českého pavilonu na blížící se Expo 2015, které se letos uskuteční v italském Milánu od 1. května do 31. říjn … Celý článek

Knižní tipy

Online galerie

iUmeni.cz - buďte také součástí portálu iUmeni.cz - propagace - imgReklama