Funkcionalismus jako věčná inspirace: rodinný dům s nádherným výhledem

Architektura - obrázek Na radu architektů z ateliéru Europrojekta si majitelé vybrali místo v nejvyšší části nově zastavovaného svahu. Pozemek je sice z východu částečně zastíněný hájkem dotvářejícím intimitu parcely, zato disponuje nádherným výhledem.

Jak se vyrovnat s architektonickým odkazem, který na Zlínsku zanechaly předchozí generace, přinést nové myšlenky a zároveň se s pokorou a citem zapojit do hezkého přírodního prostředí?

"Ctíme zásady funkcionalistické školy, na kterou se snažíme navazovat," připomíná autor návrhu stavby architekt Martin Kareš. "Čistota tvarů, vztah domu k místu, střízlivý design, přehledná dispozice, přímé komunikační a pohledové linie považujeme za základní výchozí principy. Na nich jsme se s našimi klienty také od počátku shodli," dodává.

Racionalita půdorysu domu

Parcela o ploše přes 1000 m2, dostatečně velká pro pohodlný dům, který slouží mladé čtyřčlenné rodině s dětmi, tak poskytuje veškerý komfort všem obyvatelům domu i návštěvám. Přízemní stavba je situována v nejvyšší části svahu, její obytná tvář se obrací k velké rekreační travnaté ploše.

foto k článkuDispozice byla ztvárněná na jednoduchém a přitom racionálním půdorysu obdélníku s cílem co možná nejméně zastavět pozemek. Zároveň svým umístěním vytvořila samotná stavba záda další navazující zástavbě a pomohla tak vytvořit co možná největší intimitu obytné části zahrady.

Hmota stavby je tedy jasně definovaný hranol odlehčený konzolou od příjezdu, která slouží pro kryté stání jednoho vozu. Vstup do domu najdete v severní podélné části stavby, je umístěn mimo základní půdorys a rozbíjí tak zdánlivou fádnost fasády.

Na zádveří přímo navazuje vstupní hala pro příjem hostů a dále pak společný obývací prostor. Díky proskleným posuvným stěnám se každému, kdo přichází, otvírá průhled napříč obytnou částí domu přes terasu a zahradu, vrcholící panoramatem listnatého hájku. Ten dotváří určitou intimitu obytné zahrady s terasou a bazénem pro rodinný odpočinek.

Slovo autorů

foto k článku"Rodinný dům byl postaven s odkazem na funkcionalistické tradice města Zlín, a to včetně vnitřního prostorového řešení dispozic. Zde jsme se snažili dům co možná nejvíce zjednodušit, minimalizovat prostor, ale tak, aby neutrpěl život v něm samotném. Rozdělili jsme dispozici objektu na část majitelů a na část dětí, a to tak, aby se svým životem navzájem nerušili, a přitom aby obě generace spolu žily v blízkém vztahu.

Tvar domu je pojat jako jednoduchý hranol vznášející se nad terénem, aby od příchodu vypadala stavba svěže a jemně, a přitom aby nám splnila splynutí se svahem pozemku. Celý dům byl od samého začátku projektování založen na principu nízkoenergetických staveb využívajících pasivních zisků tepla. Za touto zdánlivou jednoduchostí stojí pečlivě promyšlený koncept reagující na světové strany.

foto k článkuPo výtvarné stránce má tedy stavba pokračovat v tradici funkcionalistické architektury s důrazem na otevřený společenský prostor rodiny, který reaguje a volně se prolíná s okolní obytnou zahradou. Prostory vnitřní a vnější tak do sebe nenásilně vstupují a navzájem se ovlivňují v každou denní či roční dobu skrze prosklené plochy obývacího pokoje a jídelny."

Ateliér Europrojekta, tvůrci stavby

Ing. arch. Robert Rais, Ph.D. (1977),
Ing. arch. Martin Kareš, Ph.D. (1977)
Robert Rais a Martin Kareš jsou absolventi Fakulty architektury VUT v Brně, dříve členové ateliéru prof. arch. Ivana Rullera, žijící legendy funkcionalismu, oceněné státním vyznamenáním. V roce 2003 založili vlastní architektonický ateliér Europrojekta, zabývají se projekcí rodinných domů, zejména technologicky špičkových nadstandardních vil. V této oblasti jsou autory více než stovky realizací, čímž se řadí k absolutní špičce v České republice.

Oba architekti se věnují vědecké, akademické činnosti a v současnosti se dále vzdělávají na zahraniční univerzitě. Jsou autory revolučního použití sendvičových betonových monolitických konstrukcí pro občanské stavby. Získali řadu ocenění, například Cenu Bohuslava Fuchse, Zvláštní cenu Státního fondu rozvoje bydlení, za rok 2011 obdrželi cenu Fasáda roku a mnohé další.

http://bydleni.idnes.cz/funkcionalisticky-dum-u-zlina-dee-/stavba.aspx?c=A140203_220923_stavba_rez

Publisher: iUmeni.cz

Informace o knize

Název: Vila Tugendhat Ludwiga Miese van der Rohe
Autor: Daniela Hammer-Tugendhatová, Ivo Hammer, Wolf Tegethoff
Rok vydání:2014

Koupit tuto knihu u nás

Funkcionalismus jako věčná inspirace: rodinný… - www.iUmeni.cz ()

Zpět na výpis


Další architektura


Aukční síň a galerie European Arts

Knižní akce

Kamil Lhoták: SIC ITUR AD ASTRA
Kamil Lhoták: SIC ITUR AD ASTRA
Bohuslav Reynek - katalog k výstavě
Bohuslav Reynek - katalog k výstavě
Příliš mnoho zubů
Příliš mnoho zubů

Články z iHned.cz

Knižní novinka

Co se skrývá v našem těle?

Pavel Babáček - webdesigner, graphic designer, html coder