Nechte se okouzlit krásou dřeva

Události - obrázek

Soustružnický ateliér Krása dřeva představuje novou kolekci 30 exponátů na výstavě Doteky krásy dřeva v galerii Novoměstské radnice v Praze na Karlově náměstí ve dnech 23. 2. – 26. 3. 2023.

foto k článku Ateliér Krása dřeva vznikl, jak už to někdy bývá, čirou náhodou. Jiří Chmelař hledal nové výzvy a do cesty mu doslova před 13 lety vstoupilo dřevo a soustružení. Na chalupě na Valašsku spadlo po zimě několik stromů, a tak to všechno začalo. Jak říká: „Dřevo si mě našlo a jsem tomu rád.“ K ruční práci měl vždy blízko a k jeho uměleckému cítění přispělo studium na Ostravské univerzitě. Po letech učení a zkoušení si uvědomil, že ve dvou se to lépe táhne. A opět zasahuje vyšší moc. Přichází František, který miluje dřevo. Jeho zapálení, pracovitost, nápaditost a cit pro tvary přesně zapadla do konceptu ateliéru. „Vedle Jirky jsem se rychle naučil soustružit a jsme výborný tým!“ usmívá se František.

foto k článku Autoři rádi experimentují a hledají hranice umělecké tvorby navzdory jednoduchému kruhovému pohybu. Novátorsky přistupují k segmentovému soustružení, když využívají velké kruhy a polokoule k tvorbě kompozic. Ty pak tvoří geometrická tělesa, kouli, kužel nebo válec, které dají výstižně vyniknout kresbě i barvě dřeva. Výsledným dílem je pak konferenční stolek, váza nebo obal na květináč. Pracují výhradně s místními dřevinami a na výstavě bude k vidění buk, dub, olše, slivoň, hrušeň, třešeň, akát, ořešák, jasan, dřezovec, javor a jilm.

foto k článku Při vstupu do první místnosti galerie na návštěvníky dýchne atmosféra soustružnické dílny. Ucítí vůni dřeva a přivítá je jak moderní, tak i starožitný funkční šlapací soustruh, vybavení soustružníka a postupy tvorby. Autoři zde v určených dnech a časech budou soustružit mísy nebo svícny a předvádět ruční práci na soustruhu. Nebudou chybět zajímavosti a kuriozity.

foto k článku Druhá místnost s nádherným vysokým klenutým stropem představí mísy z mramorovaného dřeva, které mají navíc barevné kresby vytvořené houbami. K vidění zde bude akátová mísa vyrobená z nejcennějšího dřeva tzv. nádoru, který nabízí jedinečnou strukturu, a excentrická mísa z ořešáku. Jasanová kompozice ve tvaru koule zaujme svojí velikostí i kresbou. Když František galerii uviděl, řekl: „To je přesně to, co jsem viděl ve svých snech!“ Jakoby budova radnice z 15. století byla předurčena k setkání s takovým materiálem, jako je stále živé dřevo.

Třetí místnost nabídne kromě mís velké kompozice jako dubový exponát z jednoho kusu dřeva o průměru 75 cm. Konferenční stolky z ořešáku složené z tři masivních dílů představující novátorský přístup v soustružení, stejně jako velký obal na květináč složený z deseti dílů. Autoři také představí dva experimentální obrazy z podélného dřeva slivoně. „Dřevo slivoně či švestky mě vždy fascinovalo svojí barvou a texturou,“ dodává Jiří. Nebude chybět ani atraktivní tmavě červená mísa s kůrou, opět ze slivoně.

Autoři budou předvádět ukázky soustružení každý pátek 14:00-18:00 + 25. února a 4., 12., 18. a 26. března po celý den. 

Nechte se okouzlit krásou dřeva ~ iUmeni.cz ~

Autor / zdroj:
Publisher: iUmeni.cz

Další články

Události - obrázek

MEETING 2023 – Výstava sdružení Magma

Výstava MEETING 2023 představuje formou pracovního setkání ukázku volné tvorby členů sdružení Magma – Bohuslavy Olešové, Jaroslava Hamži, Zdeňka Hamži a hosta sdružení Vá … Celý článek

Události - obrázek

Mám se moc dobře; počasí mi přeje. Lihu však vzal jsem málo, ba i desek. Krásné …

Díla z majetku významného pražského antikváře a sběratele JUDr. Viléma Trmala se představují v Galerii KODL od 8. do 24. února. Celý článek

Události - obrázek

JOSEF LADA - Velká výstava obrazů ve Zlíně

Nechejte se okouzlit tvorbou jedné z nezaměnitelných osobností českého výtvarného umění 20. století, jejíž díla dokonale vyniknou v kulise originálních prostor Galerie De … Celý článek

Události - obrázek

Pragovka Gallery zahájila v lednu tři nové výstavy

19. ledna v 18 hodin zahájila Pragovka Gallery na synchronizovaných vernisážích tři nové výstavy. Celý článek

Knižní tipy

Online galerie

Jubilejní 50.ANTIQUE - prodejní veletrh starožitností Praha 18-21.4.2024 - imgReklama