Čtyři patra umění!

Události - obrázek

V Praze se ve dnech 3. – 8. října 2022 uskuteční 21. ročník přehlídky současného výtvarného umění ART PRAGUE.

Zájemci o aktuální dění na poli výtvarného umění budou mít již podevatenácté možnost během nadcházejícího týdne zhlédnout originální práce až 190 autorů. Letošních 34 galerijních expozic nabídne díla téměř všech výtvarných oborů (malba, kresba, grafika, socha, umělecké sklo, instalace, videoprojekce aj.).

Nově se prezentace uskuteční v barokním Hrzánském paláci v samém centru Prahy, na Královské cestě, v Celetné ulici. Jednotlivé galerie a vystavující umělci představí svá díla ve čtyřech podlažích. Tento historický objekt tak nabídne konfrontaci současného umění a barokní architektury.

Na ART PRAGUE se opět představí několik expozic zahraničních umělců – dánská Galleri Orange, skupina Obývák složená z umělců z Velké Británie a Francie, Galerie Mega vedená kanadským umělcem Davidem Strauzzem, z Turecka Ozlem Atkin, Kulturus Galerie prezentující ruské umělce, španělská Port Gallery.

Přehlídka ART PRAGUE opět uvede prezentace každoročních účastníků, např. Galerie Artinbox, Galerie Millennium, Galerie Havelka, Galerie Kuzebauch, Galerie eS, Knupp Gallery, Galerie Gambit, Galerie S, a další.

Vedle skupinových prezentací se uvedou i projekty jednotlivců (Klára Sedlo, Lucie Svoboda, Ladislav Vlna, Vilém Frič, David Kolovratník, Anežka Hošková, Jana Vojnárová, Barbora Dohnalová, Barbora Myslikovjanová a další). Svoji nejnovější tvorbu uvede laureát ART PRAGUE YOUNG AWARD 2021 – Pavel Dušek.

Významným prvkem přehlídky i nadále zůstává vzrůstající počet zástupců nejmladší generace umělců. I letos svoji dramaturgii představí The Chemistry Gallery, Jan Čejka Gallery, Young Real Art či IndigoSpace, nově pak skupina malířek - absolventek AVU v Praze pod názvem Čekárna, dále Iris Art Gallery a Cifra Gallery. Jsme pyšní na to, že umožňujeme mladým umělcům často jejich první prezentaci na širší platformě.

Nebudou samozřejmě chybět ani zavedená jména české výtvarné scény - Michael Rittstein, Jakub Špaňhel, Vladimír Kokolia, Adriena Šimotová, Adolf Hoffmeister, Luboš Plný, Aleš Veselý, Petr Nikl, Vladimír Kopecký, Jan Švankmajer, Jiří Kolář aj.

Partnerem letošního ročníku se stala značka Don Papa Art Competition, která získala řadu světových ocenění za design svých obalů. Přirozené spojení značky s uměním a designem bylo inspirací k vyhlášení umělecké soutěže. Letos poprvé se soutěž koná v České republice a její nový ročník bude vyhlášen na ART PRAGUE 2022.

Na ART PRAGUE letos nebude chybět ani doprovodný program. Odborné přednášky a diskuze se budou konat přímo v galerijních expozicích, takže návštěvníci dostanou možnost seznámit se s řadou vystavujících autorů osobně.

Neodmyslitelnou součástí veletrhu ART PRAGUE je již tradičně katalog shrnující představená díla. Aktualizované informace o veletrhu a doprovodném programu lze průběžně nalézt na webových stránkách www.artprague.cz.

Odborná jury opět udělí ART PRAGUE YOUNG AWARD 2022 umělci do 35 let. Na vizuálu letošního jubilejního ročníku se svojí sochou podílela akad. malířka Erika Bornová.

ART PRAGUE 2022 se koná pod laskavou záštitou paní Hany Třeštíkové, radní hl. m. Prahy, a pana Petra Hejmy, starosty MČ Praha 1. Realizace projektu byla umožněna díky vstřícnosti Nadace František Stadler-Trier.

Čtyři patra umění! ~ iUmeni.cz ~

Autor / zdroj:
Publisher: iUmeni.cz

ART PRAGUE 2022
21. ročník veletrhu současného výtvarného umění s mezinárodní účastí
3. – 8. října 2022
34 expozic výtvarného umění
Hrzánský palác, Celetná 12, Praha 1

Další články

Události - obrázek

Výstava v kutnohorském muzeu stříbra zachycuje počátky fotografie. Unikátní sním …

Když vyletí ptáček – nejstarší fotografické techniky ve sbírce Českého muzea stříbra. To je název nové výstavy věnované počátkům a pozoruhodné historii fotografie.  Celý článek

Události - obrázek

Špilberk ožil sochami Jana Hendrycha

Při příležitosti nedávného jubilea sochaře Jana Hendrycha se Muzeum města Brna a jeho oddělení Galerie města Brna rozhodlo uspořádat výstavu Jan Hendrych 85, která nebude … Celý článek

Události - obrázek

V pátek začíná knižní festival LITR, oslava papíru a malých nakladatelů

V pátek 30. září v Olomouci odstartuje osmý ročník knižního veletrhu LITR. V průběhu pátku a soboty bude možné po celý den navštívit stánky více než čtyřiceti malých nakl … Celý článek

Události - obrázek

Festival současného umění Prostějov, 2022

Na úspěch loňského startovního ročníku letos druhým ročníkem navazuje Festival současného umění. Akce pořádaná pod záštitou statutárního města Prostějov a za podpory Olom … Celý článek

Knižní tipy

Online galerie

iUmeni.cz - buďte také součástí portálu iUmeni.cz - propagace - imgReklama