UMĚNÍM ZA OBNOVU BEČVY - Bečva teče skrze naše srdce

Události - obrázek

20. února 2021 od 13:00 proběhne ve Valašském Meziříčí aukce uměleckých děl, streamované koncerty a umělecký happening s názvem Uměním za obnovu Bečvy, jejíž výtěžek půjde na transparentní účet Bečva 2020, ze kterého je financována obnova řeky Bečvy po havárii v září loňského roku. 

20. září minulého roku unikla do řeky Bečvy jedovatá látka v takovém množství, že otrávila většinu živých organismů na čtyřiceti kilometrech délky toku. Rybáři a další lidé, kteří pomáhali, lovili mrtvé ryby se slzami v očích. Viník se dosud nenašel ani nepřiznal. Občané Valašského Meziříčí se aktivizovali, aby tato kauza nevyšuměla. Každý měsíc organizují demonstrace a jiné podobné akce. Rozhodli jsme se dostat problematiku Bečvy do širokého povědomí, ať se toto téma řeší i v Praze a celé České republice.

foto k článkuPocházíme z Valašského Meziříčí a jeho okolí. Bečva teče skrze naše srdce, skrze místa, kde jsme vyrůstali, kde žijeme. Nechceme na nikoho ukazovat, ale také nechceme sedět s rukama v klíně a nechat téma Bečvy vyšumět. Chceme přispět k obnově řeky.

Proto jsme se rozhodli uspořádat dobročinnou aukci Uměním za obnovu Bečvy, jejíž výtěžek půjde na transparentní účet Českého rybářského svazu č.: 35036038/5500 s názvem Bečva 2020, ze kterého bude obnova řeky financována. 

"Pro náš územní svaz je to také ztráta citová, neboť při péči o toky využíváme lidských zdrojů bez nároku na finanční ohodnocení a mnohdy při plnění zákonných povinností produkujeme rybí násady vlastními silami s cílem vytvořit vhodné podmínky pro výskyt a zdárný vývoj a udržení jednotlivých rybích druhů, zachovat vyváženou věkovou a druhovou skladbu a strukturu rybích společenstev s důrazem na podporu původní a přirozené rybí obsádky. Jelikož dosavadní odhad škod jen na rybí obsádce, včetně našich nákladů na likvidaci uhynulých ryb, jde již dnes do desítek milionů korun, obrací se výbor našeho územního svazu na všechny, kdo mohou přispět jakoukoliv finanční částkou s prosbou o pomoc. Vaše finanční dary lze zasílat na náš transparentní účet u Raiffeisenbank 35036038/5500 Veškeré finanční prostředky na tomto účtu budou čerpány výhradně na pokrytí vzniklých škod na řece Bečvě. Případným dárcům předem děkujeme," uvádějí na stránkách Českého rybářského svazu předseda svazu Pavel Kocián a jednatel Rostislav Trybuček.

foto k článkuObracíme se tedy na umělce z Valašska i celé České republiky, s prosbou o vytvoření díla na téma Bečva (život, příroda, krása, člověk v přírodě) a jeho darování do dobročinné aukce, která proběhne v sobotu 20. února 2021 od 13:00 v Galerii PROSTOR ve Stříbrné ulici ve Valašském Meziříčí. Mnoho významných osobností z hudebního a výtvarného světa nám již svoji účast přislíbilo, například výtvarkyně MgA. Vendula Chalánková, hudebníci Petr Marek, Petr Fiala, Tomáš Kočko, Mucha, karikaturista Miroslav Kemel či performerka Kača Olivová. Dle ohlasů již nyní víme, že akce bude mít velký dosah. Aukce děl proběhne formou online streamu, jehož součástí budou hudební vstupy a happening, který proběhne na soutoku Vsetínské a Rožnovské Bečvy. Výzva se týká všech umělců a uměleckých oborů. Hmotná díla (malířská, sochařská, etc.) budou zpeněžena v aukci a částka poukázána na transparentní účet pro obnovu Bečvy.

foto k článkuSvá díla, která chcete darovat do dobročinné aukce, dodejte prosím nejpozději do 13. února. K hudební, video či konceptuálně umělecké účasti na performance se můžete přihlásit nejlépe do 18. února. Ohledně předání, poslání nehmotného díla nebo informací o možnosti živého vystoupení kontaktujte Zbyňka Hanka (becva@art-market.cz, 775 635 426) nebo Galerii PROSTOR na čísle 724 421 668.

foto k článkuObracíme se na všechny občany naší země, kterým záleží na české přírodě. Pomozte, prosím, naší iniciativě. Sledujte živý stream Uměním za obnovu Bečvy v sobotu 20. února od 13:00. Zapojte se do dobročinné aukce nebo pošlete dar přímo na transparentní účet Českého rybářského svazu č.: 35036038/5500, případně darujte přes Donio příspěvek na technické zajištění akce.


Facebook
www stránky
Youtube
Účet bečva 2020
Sbírka pro dary na technické zajištění akce a její propagaci

UMĚNÍM ZA OBNOVU BEČVY - Bečva teče skrze naše srdce ~ iUmeni.cz ~

Autor / zdroj:
Publisher: iUmeni.cz

Další články

Události - obrázek

Nominace pátého ročníku soutěže Czech Nature Photo

Mezinárodní porota vybrala v jubilejním pátém ročníku soutěže Czech Nature Photo nominované snímky. Do soutěže se přihlásilo 267 autorů, kteří zaslali 2300 fotografií. Celý článek

Události - obrázek

Akademie výtvarných umění otevírá POP-UP Galerii AVU

Akademie výtvarných umění v Praze otevírá POP-UP Galerii AVU na Žižkově v Praze 3. Celý článek

Události - obrázek

Tento dřevoryt z knihy Hetéry byl za Rakouska konfiskován - Výtvarné umění ve sb …

V Galerii KODL se do 19. února představují výtvarná díla z majetku významného pražského antikváře a sběratele JUDr. Viléma Trmala. Celý článek

Události - obrázek

REMBRANDTOVA VÝSTAVA PRODLOUŽENA

Národní galerii se podařilo prodloužit výstavu Rembrandt: Portrét člověka až do 21. března! Výstava, s níž hned několikrát zahýbala pandemie koronaviru, měla původně skon … Celý článek

Knižní tipy

Online galerie

iUmeni.cz - expluzivní publikace pro milovníky krásných knih i sběratele - imgReklama