Mistrovská díla na aukci výtvarného umění

Události - obrázek

V sobotní aukci obrazů se bude nabízet vzácný publikovaný obraz Vlaha Bukovace - Paní Kopistová se synem (1915) s vyvolávací cenou 2,5 milionu korun. Celkem bude veřejnosti nabídnuto výtvarné umění za více než 37 milionů korun.

V sobotní aukci síně European Arts v Obecním domě v Praze se bude dražit velmi zajímavá kolekce tří set vybraných děl českého i evropského výtvarného umění. Součet vyvolávacích cen na startu aukce činí přesně 37 262 000 Kč. Mistrovské práce Václava Radimského, Vlaha Bukovace, Otakara Mrkvičky, Jindřicha Štyrského, Františka Kupky, Antonína Slavíčka a mnoha dalších zvučných autorů je možné si prohlédnout na předaukční výstavě v prostorách galerie na Senovážném náměstí 8, Praha 1.

Vlaho Bukovac ve svém ateliéru
foto k článkuOlej na plátně, 90 x 110 cm, rámováno, datace 1915, signováno vlevo dole Vlaho Bukovac, č. soupisu 947. Publikováno: Uchytil Kružič Vera, Vlaho Bukovac, Život i dielo 1855–1922, Nakladni zavod Globus, Zagreb, 2005, str. 415, soupis č. 947.
Precizně propracovaný olej významného malíře a profesora Akademie výtvarného umění Vlaha Bukovace, na kterém je ztvárněna choť významného Československého továrníka Ing. Antonína Kopisty se svým synem, patří k vrcholům jeho tvorby.
Ing. Antonín Kopista založil v roce 1909 v Pražských Nuslích proslulou továrnu na hodinková skla. Firma Kopista & Dubský byla jednou z prvních pražských továren vůbec. Sklíčka se zde řezala, lisovala, brousila, leštila a poté kontrolovala, zvláštním měřícím zařízením, které vynalezl Ing. Kopista. V roce 1935 si továrna zřídila vlastní transformační stanici. Později byl sortiment rozšířen o výrobu zrcadel a fasetových skel. Dne 1. ledna 1948 byla věhlasná továrna sídlící ve Ctiradově ulici číslo č. p. 1 znárodněna.

Václav Radimský / Na EptuVáclav Radimský / Na Eptu
foto k článkuOlej na plátně, 95 x 137 cm, rámováno, datace – okolo r. 1900, signováno vpravo dole VRadimský.
Významné dílo Václava Radimského Na Eptu, které divákovi nabízí pohled do krajiny obce Giverny. Vidíme zde klikatící se vodní tok, břeh formovaný listnatým stromovím a signifikantními vrbami, jež se zrcadlí v hladině a naznačují pomíjivost zaznamenané chvíle. Barevnost je podzimní, převládající tóny hnědé a stříbrné, doplněné o žlutou a zelenou barvu luk a pastvin. Radimský zde zachytil prchavý moment, proměnu krajiny, kdy na své bárce spočinul uprostřed vodní hladiny a zachycoval ji protknutou slunečními paprsky a doplněnou korunami stromů.
Právě takové motivy z Francie reprezentují české stopy na poli směru zvaného impresionismus. Václav Radimský se může směle řadit k umělcům, kteří byli schopni prosadit se v tehdejší konkurenci a pohybovali se ve společnosti nejzvučnějších jmen, jako byl například sám mistr impresionismu Claude Monet.
Tento důležitý obraz, datovaný kolem roku 1900, se nikdy neobjevil v aukci a nabízí tak jedinečnou možnost pro sběratele tohoto významného českého impresionisty. Vyvolávací cena byla stanovena na 1 500 000 Kč

Jindřich Štyrský / DéšťJindřich Štyrský / Déšť
foto k článkuOlej na plátně, 48,5 x 60,5 cm, rámováno, datováno 1927, signováno vpravo dole STYRSKY 1927. Opatřeno odborným posudkem PhDr. Karla Srpa.
Po třech letech se vrací do aukce zásadní artificielní obraz Déšť od Jindřicha Štyrského. Obraz Jindřicha Štyrského pochází z jeho artificielistického období, které rozvíjel zejména v Paříži ve druhé polovině dvacátých let minulého století, kde žil společně s Toyen. Obraz, jenž na autorově posmrtné výstavě dostal název Déšť (Jindřich Štyrský, SVU Mánes, 4. – 25. duben 1946, č. k. 112) Patří k nejpůvabnějším Štyrského obrazům z arteficielistického období vůbec.
Artificielismus byl vlastní umělecký směr, jenž Štyrský a Toyen v Paříži několik let soustavně promýšleli a výstavně prosazovali. Je nejdůležitějším vkladem české meziválečné avantgardy do evropského malířství, který byl před několika lety uznán na mezinárodních výstavách jako jeden z jejích nejoriginálnějších přínosů.
Obraz vyznačující se velmi provzdušněnou, odhmotněnou barevností, lehkostí, postihující zrakem dosud nespatřené barevné odstíny jde do aukce s cenou 11 500 000 Kč.

Otakar Mrkvička / Zpívající dívkyOtakar Mrkvička / Zpívající dívky
foto k článkuOlej na plátně adjustovaném na dřevě, 32 x 23 cm, rámováno, datace 1942, signováno vpravo dole OMRKVIČKA, zezadu opatřeno výstavním štítkem./
Půvabný olej Zpívající dívky od významného člena Děvětsilu Otakara Mrkvičky pochází z roku 1942. O rok později přesně 1. června 1943 byl vystaven pod katalogovým číslem 25 v Galerii Josefa Richarda Vilímka na autorské výstavě Obrazy a kresby Otakara Mrkvičky. Jedná se o značně šarmantní obohacující obraz v původní adjustaci, který se v sobotu odpoledne začne vyvolávat za velmi příznivou cenu 120 000 Kč.

František Kupka / Portrét ženyFrantišek Kupka / Portrét ženy
foto k článkuPastel na papíře, 38 x 34,5 cm, datace 1908/1909, signováno vpravo dole Kupka spolu s autorskou dedikací. Opatřeno odborným posudkem PhDr. Karla Srpa a opatřeno certifikátem pravosti od Pierra Brullé.
Máme před sebou smyslově přitažlivou podobu mladé ženy, vyjádřenou pastelem, jímž se Kupka soustavně zabýval zejména v letech 1908 – 1911, kdy se stal jedním z jeho nejpoužívanějších výrazových prostředků vedle olejové malby. Na kresbě můžeme ocenit jednak Kupkův smysl pro bezprostřední charakterizaci ženské tváře, jednak způsob jejího „záběru“, který je veden z jedné z nejobtížnějších pohledů na lidskou hlavu. Kupka v pastelech dokázal s mimořádným nadhledem přiblížit život znázorňované ženy a její půvab. Kresba doslova žhne vizuálním napětím, které vyzařuje z jemně osvětlené tváře, ztemnělých vlasů a prosvětleného okolí hlavy. Z kresby je zcela jednoznačně patrné, že Kupka byl znalec žen, že dokázal velmi přesně vyjádřit jejich skryté stránky. Kresbu měl ve své sbírce velký Kupkův ctitel, který jej ovšem i zpětně inspiroval, grafik Pierre-Antoine Gallien (1896–1963), jenž byl proslulý svými černobílými grafikami. S Kupkou se dlouhodobě přátelil, zejména od začátku dvacátých let, a patřil k velkým obdivovatelům jeho díla. Kupkova dedikace Gallinenovi napovídá, která žena by mohla být zdrojem inspirace. Podoba ženy z pastelu se blíží slavnému obrazu, jehož název dlouho zněl tajemně Galliénovo gusto (1909, olej, plátno, Národní galerie v Praze), zachycují černovlasou ženu z kabaretu, oděnou v červených šatech, s červeně napudrovanou tváří a výraznou rtěnkou. S velkou pravděpodobností jde o tentýž model.
Velmi výrazná Kupkova kresba zřetelně obohacuje poznání jeho tvorby na konci prvého desetiletí dvacátého století. Vyvolávací cena začne na 1 550 000 Kč

Sobota 17. března Grégrův sál Obecního domu, Praha 1, Náměstí republiky 5
Předaukční výstava: v prostorách aukční síně a galerie European Arts, Praha 1, Senovážné náměstí 8 ve dnech 5. 3. 2018 – 16. 3. 2018 od 10.00 do 18.00 hodin a v sobotu 17. 3. od 10.00 do 12.00 hodin.

Mistrovská díla na aukci výtvarného umění ~ iUmeni.cz ~

Autor / zdroj:
Publisher: iUmeni.cz

Další články

Události - obrázek

Paralelní svět Michala Dobeše

V prostorách Galerie Biofarmy Slunečná, v malebné krajině Šumavy, probíhá až do 31.května 2018 fotografická výstava přírody a krajiny Michala Dobeše. Do svých fotografií … Celý článek

Události - obrázek

Brno vystavuje historii a současnost Umění emailu a Techniky smaltu

Je mezi pojmy email a smalt nějaký rozdíl? Nejen odpověď na tuto otázku, ale také množství dalších zajímavých informací a pozoruhodných exponátů najde každý, kdo v brněns … Celý článek

Události - obrázek

Mechanismy imaginace

Výstava Mechanismy imaginace prezentuje výběr z prací předních českých malířů mladší a střední generace. Vystavené obrazy sledují spínače lidských emocí, místa, která se … Celý článek

Události - obrázek

Jef Kratochvil – fotograf, který fotil Zappu

Fotograf Jef Kratochvil, který by letos oslavil 75 let, zemřel. Jef byl posledních pětadvacet let spjat s Městským divadlem v Brně, před objektivem mu stála celá plejáda … Celý článek

Knižní tipy

Online galerie

iUmeni.cz - expluzivní publikace pro milovníky krásných knih i sběratele - imgReklama