AUKČNÍ REKORD ROKU 2016 - Nejdražší krajina a nejdražší obraz Josefa Čapka v historii aukcí

Události - obrázek

Obraz Josefa Čapka V červnu (Kraj) se v aukci prodal za 14,1 milionu korun, včetně všech poplatků je cena obrazu 17,5 milionnu.

V nedělní aukci, pořádané pražskou síní European Arts v pražském Obecním domě, se nejdražší položkou stal obraz Josefa Čapka V červnu (Kraj) (1938 ) několikrát vystavovaný, naposledy loni na podzim na výstavě Má vlast v Jídrázně Pražského hradu.

foto k článkuV tomto unikátním Čapkově díle, vyvolávaném za 9 milionů korun, se na trh dostala vzácná autorova práce. Obraz je unikátní svým panoramatickým formátem a také tím, že v postavě sedící ženy v popředí, oblečené v barvách trikolory, Čapek předznamenal alegorii ohrožené vlasti, kterou vzápětí mnohokrát zopakoval.

Olejomalba o rozměrech 51 na 150 centimetrů má podle odbornice na Čapkovo dílo Pavly Pečínkové v souboru malířské tvorby Josefa Čapka významné postavení, a to nejen pro výjimečný panoramatický formát. „Čapek zde spojil několik klíčových ikonografických prvků, příznačných pro období 30. let,“ sdělila.

foto k článkuObraz ukazuje jednak dětský svět, který podle ní Čapka fascinoval, hravost a svobodu symbolizovanou motýly či postavu muže související zřejmě s Čapkovou filozofickou prózou Kulhavý poutník z roku 1936. „Mimořádně důležitá je pak figura sedící ženy, která předjímá leitmotiv Čapkova posledního cyklu olejů, dodatečně nazvaného Touha (1938-1939). Motiv venkovanky symbolicky oblečené v barvách trikolory, uplatnil Čapek vzápětí jako alegorii ohrožené vlasti.

Obrazy Josefa Čapka se na aukcích prodávají poměrně často, jejich ceny se však drží níže než například díla Emila Filly, Josefa Šímy nebo Toyen. K dražším Čapkovým obrazům patří třeba Král Lear, pocházející z majetku hereckého rodu Vydrů, vydražený v květnu 2012 za 6,3 milionu korun, o rok dříve se Žena s deštníkem prodala za 3,1 milionu. V listopadu 2014 pak byl obraz Hra s motivem hrajících si dětí přiklepnut zájemci za 3,2 milionu a v květnu 2013 Čapkovu Krajinu v dešti vydražili za 2,9 milionu.

foto k článkuDosud nejdražším dílem Josefa Čapka, prodaným v aukci v České republice, byl jeho obraz Děvče v růžových šatech z roku 1916, který v září 2007 našel majitele za 12 milionů korun bez aukční přirážky. Za o málo vyšší sumu bylo v červnu 2011 vydraženo i oboustranné plátno Námořník a Fantomas z let 1917 až 1920, ovšem v Londýně, vítězná nabídka činila 470 000 liber (tehdy téměř 13 milionů korun). V únoru 2013 se také v Londýně vydražil dvojobraz Kubistická krajina a Rozjímání za 265 250 liber (7,8 milionu korun).

Zdroj: www.europeanarts.cz

AUKČNÍ REKORD ROKU 2016 - Nejdražší krajina a nejdražší obraz Josefa Čapka v historii aukcí ~ iUmeni.cz ~

Publisher: iUmeni.cz

Další články

Události - obrázek

První jarní paprsek, první jarní květ první jarní polibek, první jarní výstava v …

Tři muži a Mária… Michaela Lyube Michal Pavel… malíři s láskou k barvě a touhou po silném obrazu. Celý článek

Události - obrázek

Vodopád barvy a monumentální instalace v Domě umění v Brně

Výstavy Milana Housera, Roberta V. Nováka a dvojice architektů Davida Krause a Svatopluka Sládečka se veřejnosti otevřely ve středu 9.3.2016. Celý článek

Události - obrázek

Současná malba světové úrovně na Špilberu

Svíticí barvy, abstrakce i lidské postavy. Moderní umění nemusí být pouze konceptuální (a těžko pochopitelné). K technikám klasické malby se vrací aktuální výtvarný směr … Celý článek

Události - obrázek

POP-ART a skotačící andílci. Na Špilberku začíná výstava Andyho Warhola

Mick Jagger nevhodně pokukuje po návštěvnících, přestože je blízko něj Aretha Franklin. Mao Ce-tunga v útrobách hradu nikdo nečekal. A Marilyn Monroe se dokonce zjevuje o … Celý článek

Knižní tipy

Online galerie

Jubilejní 50.ANTIQUE - prodejní veletrh starožitností Praha 18-21.4.2024 - imgReklama