Kruh na podzim pokračuje s úspěšným cyklem Belgická inspirace, do Prahy přijedou finalisté Cen Mies van der Rohe

Architektura - obrázek

Spolek KRUH i na podzim pokračuje v cyklu přednášek Belgická inspirace, během třech večerů představí tři mezinárodně uznávaná vlámská studia.

V říjnu v rámci festivalu Den architektury přijede ateliér ROTOR, který se věnuje recyklaci materiálů. Další dvě pozvaná studia 51n4e a architecten jan de vylder inge vinck se v letošním roce dostala mezi 5 finalistů Ceny Mies Van der Rohe.

Cyklus přednášek Belgická inspirace se na podzim zaměří na vlámská studia a představí odlišné přístupy k architektuře. „Vlámská architektura v současné době patří mezi nejprogresivnější nejen v Evropě. Dokladem toho jsou mezinárodní ocenění, která ateliéry z vlámského regionu dostávají. Na podzim přivezeme tři inspirativní příklady,“ říká k pokračování cyklu přednášek Marcela Steinbachová, zakladatelka spolku KRUH.

foto k článkuNetradičním přístupem k práci s kontextem, materiály, ale i k recyklací se vyznačuje vlámské studio ROTOR, které přijede do Prahy ve čtvrtek 3. října v době konání festivalu Den architektury. „Kancelář se zabývá výzkumem využívání odpadu či elementů ze staveb či demolic, ze kterých vyvíjejí nové materiály a prvky. V Bruselu také provozují obchod, kde prodávají artefakty ze staveb různého stáří, které se jim podaří získat a které by jinak skončily na skládce. Můžete si zde koupit vše od dobových umyvadel až po skříně a stoly, obchod je doplněn o vzorkovnu nových materiálů, jejichž vývoji se ROTOR věnuje,“ představuje kancelář Marcela Steinbachová. Kromě toho se zajímají i o oživení poválečné architektury, a to nejen staveb jako celku, ale i jednotlivých elementů. Za svoje netradiční působení v architektuře získali mnoho mezinárodních cen.

foto k článkuPrvní listopadový čtvrtek pozval KRUH do Prahy ateliér 51N4E, který se letos dostal mezi pět finalistů Cen Mies van der Rohe, a to za revitalizaci Skanderbegova náměstí v albánské Tiraně. Porota ocenila především práci s velkým nevlídným prostorem, ve kterém revitalizace vyvolala pocit otevřenosti a otevřela nové možnosti využití prostoru. Na listopadové přednášce nazvané Politika přítomnosti ateliér představí proces proměny brutalistních věžáků ze 70. a 80. let v centru Bruselu, na kterém nyní pracují. Projekt může sloužit jako inspirace a přispět k nasměrování, jak přistupovat k těmto stavbám i v České republice. Studio, které bylo založeno Johanem Anrysem and Freekem Persynem v roce 1998, se věnuje urbanistickým projektům (například v Bordeaux, Bruselu, Istanbulu), přestavbám starých továrních hal v kulturní prostory i menším projektům včetně soukromého bydlení.

foto k článkuCyklus belgické architektury zakončí v prosinci Jan Vylder., architekt a profesor na ETH v Curychu, který kloubí obě své profese v jednu. Na Bienále architektury byl oceněn Stříbrným lvem za projekt pavilonu Psychiatrické kliniky Caritas v Melle (2017), za stejný projekt se letos dostal mezi finalisty Ceny Mies van der Rohe. Mezi výjimečné realizace ateliéru sídlícího v belgickém Gentu patří např. produkční studio pro gentskou divadelní a taneční společnost Les Ballets C de la B & Lod. Budova vyniká především přiznanými materiály a odhalenou elementární strukturou, díky čemuž celek působí čistě technicky a účelově, realizace byla nominována na Cenu Mies van der Rohe 2010. Práce ateliéru jsou vystavovány po celém světě (Milán, Istanbul, Brusel, New York, Londýn apod.).

foto k článkuCílem přednášek pořádaných spolkem KRUH je zprostředkovat zahraniční zkušenost českému publiku a ukázat, že kvalitní současná architektura může vzniknut v malé zemi a projevovat se bez zbytečné okázalosti. Belgie je v tomto ohledu České republice velmi blízká, a proto ji KRUH představuje jako inspirativní příklad.

Přednášky se uskuteční od října do prosince v Centru architektury a městského plánování (CAMP) či kině Světozor v Praze. Přednášky budou v angličtině, vybrané pak tlumočeny do češtiny. Vstupné činí 100 Kč pro studenty a 120 Kč pro dospělé.

Předpokládání pozvaní architekti na podzim 2019:
Čt 3. 10. 2019, 19h30 kino Světozor Rotor
Čt 7. 11. 2019, 19h30 CAMP – IPR Praha 51n4e
Čt 5. 12. 2019, 19h30 kino Světozor architecten jan de vylder inge vinck

Změna programu vyhrazena.

Kruh na podzim pokračuje s úspěšným cyklem Belgická inspirace, do Prahy přijedou finalisté Cen Mies van der Rohe ~ iUmeni.cz ~

Autor / zdroj:
Publisher: iUmeni.cz

Další články

Architektura - obrázek

 Navzdory / architekti 1969 – 1989 – 2019

Výstava v pražské Galerii Jaroslava Fragnera se ohlíží za tím, co se za posledních padesát let povedlo v architektuře. A dokazuje, že klíčové problémy nezanikly s příchod … Celý článek

Architektura - obrázek

Fakulta architektury VUT slaví století. Oslavy 100/101 FA VUT odstartuje v listo …

Fakulta architektury Vysokého učení technického v Brně se chystá oslavit stoleté výročí výuky architektury na české technice. Fakulta se tím přidává k celouniverzitním os … Celý článek

Architektura - obrázek

Slovenský meziválečný architekt Weinwurm má první výstavu v Česku

Friedrich Weinwurm byl nejvýznamnějším představitelem architektonické avantgardy na Slovensku. Díky jeho stavbám získala Bratislava během první republiky moderní tvář. Celý článek

Architektura - obrázek

Den Architektury se zaměří na tzv. Svobodnou architekturu a oslaví také 100 let …

V desítkách měst a obcí po celé České i Slovenské republice vypukne v půlce podzimu již devátý ročník festivalu DEN ARCHITEKTURY. Rok 2019 je spjatý hned s několika výroč … Celý článek

Knižní tipy

Online galerie

iUmeni.cz - buďte také součástí portálu iUmeni.cz - propagace - imgReklama