Petr Poš, ak. mal. (malíř, grafik)

Foto: Petr Poš, ak. mal.
Malíř, grafikPetr Poš, ak. mal.
Obormalba, kresba, grafika
MěstoPraha
StátČeská republika


Malíř, grafik - Petr Poš, ak. mal.

Základní informace

Narození: 1944 Praha
Úmrtí: 2015 Praha

Absolvent Vysoké školy uměleckoprůmyslové v Praze (1958–1962) – ateliér filmové a televizní grafiky profesora Adolfa Hoffmaistera. Autor výtvarných návrhů animovaných filmů Lakomá Barka a série Fimfárum byl držitelem dvou Českých lvů a dalších českých i zahraničních ocenění.

Školy - Petr Poš, ak. mal.

  • Absolvent VŠU v Praze (1958-1962) - ateliér filmové a televizní grafiky profesora Adolfa Hoffmaistera
  • Stáž na Královské akademii v Bruselu (prof. Dewint)
  • asistent profesora Jágra na VSUP v Praze (tři roky)

Výstavy - Petr Poš, ak. mal.

  • Praha (Výstavní síň Semafor)
  • Karlovy Vary (animovaný film a TV grafika)
  • Brusel (Galerie la Botanique)
  • Paříž (Galerie Anima)
  • Japonsko (Trienále plakátu Toyama)
  • Brazílie (Trienále grafiky Cabo Frio)
  • Belgie (Politický plakát)
  • Itálie (Veletrh dětské knihy)
  • Švýcarsko (ČS Plakát)
  • Finsko (Bienále plakátu)
  • Bulharsko (Bienále kresleného humoru)

Životopis - Petr Poš, ak. mal.

Po ukončení studií získal stáž na Královské akademii v Bruselu (prof. Dewint). Dále působil tři roky na VŠUP v Praze jako asistent profesora Jágra.

Pracoval v oblasti reklamní grafiky, ilustrace, výstavního designu. Za dobu své výtvarné činnosti vytvořil zhruba třicet ilustrovaných titulů a čtyřicet plakátů pro bývalou UPF a plakáty pro komerční účely, za něž získal řadu čestných uznání.

Vedle výtvarných návrhů pro animované filmy tvořil Poš také plakáty, kresby a litografie. Českého lva dostal v roce 2002 za nejlepší výtvarné řešení filmu Fimfárum Jana Wericha a o čtyři roky později za Fimfárum 2 za nejlepší výtvarný počin. Získal také dvě další nominace na toto ocenění.

Poš se narodil 2. ledna 1944. Po absolvování Vysoké školy uměleckoprůmyslové v Praze, kde studoval filmovou a televizní grafiku u Adolfa Hoffmeistera, získal stáž na Královské akademii v Bruselu. Počátkem 90. let na VŠUP po tři roky vyučoval.

Werichovou tvorbou byl Poš zaujatý už na studiích. Jako absolventský snímek na VŠUP na motivy jedné z Werichových pohádek v knize Fimfárum natočil krátký film Jednoslabičný příběh.

Za film Lakomá Barka dostal Poš v roce 1987 Cenu Jiřího Trnky. Získal také řadu čestných uznání za ilustrované knížky a plakáty. Pošova plakátová tvorba byla v roce 2005 představena na samostatné výstavě v pražském kině Světozor.



Filmografie – výtvarné návrhy:

„Jednoslabičný příběh“ – absolventský film na VŠUP 1968 (režie Petr Poš);

„ Proč se lidé bojí zajíců“ – 1978 – Ivan Vyskočil – (režie J. Tyller);

„ Sredni Vaštar“ – 1980 – Na motivy H.H: Munra – (režie Václav Bedřich);

„ Až opadá listí z dubu“ – 1991 (režie Vlasta Pospíšilová);

„Lakomá Barka“ – 1998 (režie Vlasta Pospíšilová);

„Pád“ – 1999 (režie Aurel Klimt);

„Splněný sen“ – 2001 (režie Vlasta Pospíšilová);

„Sir Halewyn“ (režie Milan Šebesta);

„Dědek Jahoda“ (režie Antonín Červený);

„Drobné trampoty Petříka Sobotky“ (režie Antonín Červený);

„Lux a Delux startují do vesmíru“ (režie Ilja Novák);

„Kantiléna“ (režie Karel Trilca);

„Medvěd ve městě“ (režie Ivoš Hejcman);

Ocenění - Petr Poš, ak. mal.

  • Cena Jiřího Trnky za film „O lakomé Barce“ – 1998
  • První cena za nejlepší plakát roku „PRIX SAVIGNAC“ – Grand Palais, Paříž
  • a řada čestných uznání za ilustrované knížky a plakáty

iUmeni.cz: Petr Poš, ak. mal.

Zpět na výpis

Nenašli jste dané dílo?

Pokud jste v naší galerii nenašli hledané dílo, zašlete nám Vaši představu na info@iumeni.cz a pokusíme se Vám dané dílo zajistit.

Pronájem umění

Rádi Vám vybavíme Vaši kancelář či obchodní prostory uměním dle vašeho výběru. Máte-li zájem, kontaktujte nás!

Art Antiques

Knižní novinka

Edgar Degas

Pavel Babáček - webdesigner, graphic designer, html coder