Říjnový festival Den architektury nabízí na 300 akcí v osmi desítkách měst a obcí

Architektura - obrázek

Po stopách architekta Jana Kotěry, po nádražních budovách i zaniklých tratích, do krovů i do podzemí, po historických skvostech i moderní a současné architektuře.

Cesty festivalu Den architektury vedou nejrůznějšími směry, ale vždy se stejným cílem: upozorňovat na kvalitní architekturu a představovat ji v širších souvislostech. Od 1. do 7. října festival láká na 300 akcí v osmi desítkách měst a obcí v České republice i na Slovensku. Bohatý a zdarma přístupný program nabízí na výběr z exkurzí do běžně nepřístupných budov, procházek, cyklovyjížděk, výletů vlakem či lodí s odborným výkladem, ale také z přednášek, filmových projekcí, výstav i workshopů. Na začátku října se pod heslem Hurá dovnitř! otevřou veřejnosti běžně nepřístupné budovy, například hotel Pupp, nové sídlo Fakulty humanitních studií, zimní stadion v Opavě, výzkumná základna Archeologického ústavu Akademie věd ČR, chátrající Vila Fiala v Blatné či brněnský velodrom a desítky dalších.

foto k článkuHlavním tématem letošního ročníku Dne architektury jsou dopravní spojnice, a tak se po celé republice vydává po nejrůznějších tratích i cestách, a to současných i minulých, i po nádražích a dalších budovách spojených s dopravou, ale třeba i po polních nebo křížových cestách. „Dopravní sítě a s nimi související stavby jsou zásadními architektonickými prvky, které určují tvář našich měst i menších obcí. Letošní ročník je proto více v pohybu a v programu nabízíme nejen procházky, ale i výlety vlakem, na kole nebo lodí,” říká architektka Marcela Steinbachová, zakladatelka a ředitelka Dne architektury. Druhé stěžejní téma letošního ročníku připomíná na nejrůznějších místech po republice výročí 150 let od narození Jana Kotěry, zakladatele moderní architektury u nás. Pořadatelé festivalu myslí i na rodinné publikum, v programu nechybí ani tematické programy věnované dětem.

Paralelně se Dnem architektury probíhá letos po desáté i jeho sesterský festival Film a architektura, který pravidelně nabízí v desítkách měst po republice premiérový výběr těch nejzajímavějších filmů převážně ze zahraniční produkce se zaměřením na kvalitní architekturu či architektonické přístupy a proměnu našeho životního prostředí související s výstavbou měst a staveb. Kompletní program je k dispozici na www.denarchitektury.cz.

Dopravní spojnice

foto k článkuCesty a spojnice, zaniklé i ty stále exitující, kterými jsou naše města protkaná a vliv dopravy na utváření našich měst a pohyb člověka skrze ně jsou hlavním tématem 11. ročníku festivalu. Ten se zaměří na železniční tratě, tramvajové linky, trasy metra, mosty a lávky i na regulaci automobilové dopravy a samozřejmě i související dopravní stavby včetně nádraží či přístavišť. Věnuje se proměnám území v čase, propojkami cest v krajině mezi městy i obcemi či samotnými stavbami. V Praze se festival vydá například po nedávno zrušené vlakové trati ze Strašnic do Vršovic, po ohroženém Hlávkově mostě, staronovém viaduktu v Karlíně, zamíří k zapomenutému a opuštěnému nádraží Vyšehrad či se zahloubí do umění pražské podzemky. Téma dopravy rezonuje i v regionálních programech. V Litoměřicích budeme například sledovat stopy Rakouské severozápadní dráhy, která při výstavbě v 70. letech 19. století a pak v 50. letech 20. století výrazně změnila tvář Litoměřic.

Liberec nabídne procházku po stopách zaniklých tramvajových tratí, v Opavě zavítá festival do měnírny elektrického proudu, jejíž osud je spjatý s provozem místní MHD. Ve Zlíně se vydáme po realizovaných i neuskutečněných projektech dopravních staveb. V Brně se mimo jiné mohou zájemci vydat na komentovanou plavbu po přehradě, na opuštěný velodrom nebo zhodnotit rekonstrukci nádraží Zvonařka. V Ostravě se zaměří hned na tři nádraží v běhu času. V Olomouci festival Den architektury nabídne vyjížďku lokálkou, zvanou Hanácká střela, výlet po nádražních stavbách a jiných objektech na trase do Náměšti na Hané. V Broumově festival zaostří na železniční trať Choceň – Broumov i fenomén polních cest a V Bílovci se bude věnovat úskalím tranzitní dopravy.

150 let od narození Jana Kotěry

Jfoto k článkuedna z hlavních programových linií připomíná osobnost architekta Jana Kotěry, od jehož narození letos uplyne 150 let, a jeho vliv na rozvoj moderní architektury u nás. Představí jak Kotěrovy stavby, tak i realizace jeho žáků. V Praze se symbolicky zastaví u domu, který postavil pro svoji rodinu na rozhraní Vinohrad a Vršovic, dále zamíří do jeho dejvických i bubenečských vil, ale i k náhrobkům realizovaným podle jeho návrhů na pražském Novém židovském hřbitově. Veřejnosti se otevřou i budovy Právnické fakulty nebo Školy architektury AVU. Na programu nemohou chybět stavby v Hradci Králové, jako je Městské muzeum nebo hotel Okresní dům, kde program přestaví i Kotěrovy nerealizované projekty. Ve Zlíně se otevře Baťova vila, která jako první projekt firemní dělnické kolonie určila další směřování rozvoje celého Zlína. V Prostějově mohou zájemci se Dnem architektury zavítat do Národního domu nebo zamířit na exkurzi Starého a nového zámku v Ratiboři či do Fröhlichovy letní vily v Černošicích. Osobnost Jana Kotěry představí i souhrnná přednáška historika umění a rektora UMPRUM Jindřicha Vybírala. V Kutné Hoře nabízí program návštěvu Tellerova cukrovaru, kde lze nalézt gotiku i práci Jana Kotěry. V rámci oslav 150 let od narození prvního modernistického architekta Jana Kotěry se festival vydá také do Baťovy kolonie v Sezimově Ústí, která vznikla při rozšíření zlínského závodu.

Současná architektura

foto k článkuFestival pravidelně sleduje i nejaktuálnější architektonické počiny. Program tak láká například na hrad Helfštýn, jehož rekonstrukce mimořádně propojuje současnou architekturu s historickou památkou. Příznivce nejaktuálnější trendů a udržitelné architektury potěší například návštěva centra modulární architektury KOMA Modular ve Vizovicích u Zlína, obou budov ČSOB v pražských Radlicích, či krkonošského centra environmentální výchovy Krtek. Za pozornost jistě stojí i nová budova Fakulty humanitních studií v Praze nebo nová městská hala v Modřicích u Brna.

Industriální architektura

Podobu měst ovlivnil i rozvoj průmyslu a technických staveb. Festival se vrací například do sklářského centra v Kamenickém Šenově nebo nově objeví sklářské osady Kristiánov v Jizerských horách, bývalou prvorepublikovou vodní elektrárnu v Berouně či uměním oživlý areál bývalé níťárny v Kyjově u Krásné Lípy. V Kladně se podívá na konverzi Bessemerovy konvertorové ocelárny. Patnáctikilometrová cyklovyjížďka z Frýdlantu povede údolím řeky Smědé kolem renesančních mlýnů, hamrů a kováren, i továren, dělnických domů a továrnických vil z 19. století. V zaniklé sklářské osadě Kristiánov u Bedřichova si zájemci připomenou význam lesních skláren v Jizerských horách. V Prostějově se mimo jiné zaměří na objekt bývalé Neherovy textilní továrny.

Film a architektura

Součástí Dne architektury je tradičně i festival Film a architektura, který nabídne na dvě desítky filmů v sedmnácti českých a slovenských městech. Letošní ročník, který nese podtitul “Spojení”, poukáže na důležitou roli architektury při propojování lidí, míst a kultur, a představí výběr těch nejzajímavějších filmů mezinárodní produkce se zaměřením na kvalitní architekturu nebo architektonické přístupy nejen ke společenským problémům. Těšit se můžete na netradiční snímek Spaceship Earth popisující futuristický příběh simulace života na kosmické kolonii, uměleckou cestu do sakrálního díla uznávaného švýcarského architekta s názvem Mario Botta: The Space Beyond, Body-buildings a mnoho dalšího.

Spolek Kruh, zakladatel festivalu Den architektury, čerpá z dvou desítek let zkušeností v oboru a z dlouhodobé spolupráce s architekty, spolky a institucemi ve všech regionech. Vznikla tak síť, do níž se v průběhu deseti let zapojilo na 180 měst na území České republiky i na Slovensku. Navzdory pandemii se v loňském roce uskutečnilo takřka 400 akcí po celé ČR i na Slovensku, na které zavítalo na 23 000 návštěvníků.

Seznam všech potvrzených míst konání festivalu Den architektury

Banská Bystrica, Bardějov, Bedřichov, Benešov, Beroun, Bílovec, Bratislava, Brno, Broumov, Břeclav, Černošice, Červený Kostelec, Česká Kamenice, České Budějovice, Český Krumlov, Dobříš, Frýdlant, Fryšták, Helfštýn, Hodonín, Hradec Králové, Humpolec, Cheb, Jánské Lázně, Jaroměř, Jeseník, Jihlava, Kamenický Šenov, Karlovy Vary, Kladno, Klatovy, Kolín, Krásná pod Lysou horou, Krásné, Kremnica, Kutná Hora, Kyjov u Krásné Lípy, Liberec, Lidice, Litoměřice, Litomyšl, Lomnice nad Popelkou, Mariánské Lázně, Mělník, Mikulčice, Mikulov na Moravě, Nitra, Nový Dvůr, Nymburk, Olomouc, Ondřejovice, Opava, Ostrava, Pardubice, Pavlov, Piešťany, Plzeň, Poděbrady, Praha, Prachatice, Prostějov, Ralsko, Ratboř, Roudnice nad Labem, Řevnice, Sezimovo Ústí, Šumperk, Turnov, Týn nad Vltavou, Ústí nad Labem, Valašské Meziříčí, Vimperk, Vizovice, Volyně, Vrchlabí, Vsetín, Vysoké Mýto, Zábřeh, Zlín, Zvolen, Žamberk, Žatec, Žilina

Pod záštitou:
Česká komora architektů, Svaz měst a obcí ČR

Za finanční podpory:
Ministerstvo kultury ČR | Hlavní město Praha | Statutární město Brno | Nadace české architektury | Městská část Praha 1 | Městská část Praha 7 | Městská část Praha 10 | Velvyslanectví Nizozemského království

Partneři:
KOMA MODULAR s.r.o. | Pražské vodovody a kanalizace a.s.

Hlavní mediální partner:
Dolce Vita

Mediální partneři:
ČRo Vltava| Rádio DAB Praha | Rádio Wave | Deník N | Architect+ |ARCH | archinfo.sk | Archiweb.cz | Artmap | Czechdesign | ERA21| EARCH | GoOut.cz | iUmění | Projekt | PROPAMÁTKY | Radio 1 | RailReklam | S dětmi v Praze | Stavba

Říjnový festival Den architektury nabízí na 300 akcí v osmi desítkách měst a obcí ~ iUmeni.cz ~

Autor / zdroj:
Publisher: iUmeni.cz

Další články

Architektura - obrázek

Nechat vyniknout krásu architektury a citlivě doplnit vstup Ústředního hřbitova …

Respekt ke stávajícím budovám i kompozici hřbitova, který dovolí architektuře dostatečně vyniknout, a kultivace prostranství mezi obřadní síní, hlavním vstupem a zastávka … Celý článek

Architektura - obrázek

Filmy, panelové diskuze i taneční performance nabízí letošní festival Film a Arc …

Pět dnů, dvacet mezinárodních a tuzemských snímků, diskuze s režiséry a odborníky nebo taneční performance. Celý článek

Architektura - obrázek

Festival Film a architektura oslaví desátý ročník

Ve dnech 30. 9. – 4. 10. proběhne ve třinácti českých a slovenských městech již podesáté festival Film a architektura. Celý článek

Architektura - obrázek

Říjnový festival Den architektury bude ve znamení dopravních spojnic i výročí Ja …

Festival Den architektury opět láká od 1. do 7. října na bohatý a zdarma přístupný program několika set akcí po celé republice i na Slovensku, který nabídne výpravy za ar … Celý článek

Knižní tipy

Online galerie

iUmeni.cz - expluzivní publikace pro milovníky krásných knih i sběratele - imgReklama