20000 - O místech a lidech

Autor: Česky2019neuveden

Literárně-vizuální dokument o současné architektuře malých českých měst a obcí. Naklaatelství Tolerdance

Již není v prodeji
ISBN: 9788027053018  Jazyk: Česky  Rok:   EAN: 9788027053018  Hmotnost: 1.90 kg  Vazba: vázaná  Počet stran: 208  Rozměr: 240 x 320 mm  Nakladatel: neuveden
informace ke knize

Detail knihy - 20000 - O místech a lidech, Hečková Michaela, Chabera Matěj

20000 je literárně-vizuální dokument o nové architektuře v českých regionech. Publikace představuje portréty 20 míst ve 20 městech a obcích České republiky, které svým počtem obyvatel nepřesahují 20000, za nimiž stojí 20 předních architektonických studií mnohdy v autorské dvojici se zadavatelem, vedením obce nebo provozovatelem. Najdete zde realizace od studia Mjölk, Atelieru M1, Zdeňka Fránka, Zdeňka Sendlera, Petra Pelčáka, XTOPIX, ORA, Rusina Frei architekti, Kamila Mrvy, Marcely Steinbachové a dalších. Od hospody, přes kostel, novou náves, sportovní halu až k experimentální útulně uprostřed pole. Od Plané u německých hranic, přes Líbeznice, Dolní Břežany a Litomyšl až do Trojanovic, Čeladné a Beskyd.

Podkladem pro texty jsou rozhovory s architektonickými studii a tzv. hybateli architektury – zadavateli, investory, provozovateli, vedením obce či města, místními kulturními organizátory, nadšenými krajinářskými architekty. Autorské fotografie vznikaly speciálně pro knihu a zcela atypicky v době reálného provozu objektů.

Autoři hledají body jemných i výrazných zásahů do města i krajiny, sledují proměnu české vesnice a malého města a stavbu nových emblematických veřejných budov, stejně jako nepatrné akupunkturní zásahy, které dokáží proměnit charakter a biorytmus daného místa. Architektonickou proměnu jen nepopisuje, ale prožívá. O místech a lidech, tak by zněl podtitul, kdyby kniha nějaký potřebovala.