Dům umění Ostrava předkládá výstavní skvost: Bohumila Kubištu

Události - obrázek

Prestižní výstavní projekt nazvaný Zářivý krystal / Bohumil Kubišta a české umění 1905 -2013 / Průniky / Střety / Přesahy je k vidění do začátku ledna příštího roku v ostravském Domě umění. Expozice mapuje život, dílo a kontext tvorby slavného malíře Bohumila Kubišty a jeho inspirační odkaz.

Návštěvník má možnost zhlédnout celkem 223 uměleckých prací šestačtyřiceti umělců ve všech sálech Domu umění, z toho přibližně 130 prací Kubištových.

Výstava skýtá mimořádnou příležitost prohlédnout si i díla ze soukromých sbírek běžně nepřístupných veřejnosti vedle děl zapůjčených do Ostravy z více než šestatřiceti galerií a veřejných institucí z celé České republiky.

Příprava trvala dva roky

Výstavní projekt nazvaný Zářivý krystal / Bohumil Kubišta a české umění / 1905 2013 / Průniky / Střety / Přesahy. Galerie výtvarného umění v Ostravě jej připravovala ve spolupráci s Národní galerií v Praze a předními českými kurátory dva roky. Výsledkem je výstižně a zevrubně pojatá expozice, která důkladně mapuje nejenom tvorbu Bohumila Kubišty, ale také jeho vliv na české umění 20. století s přesahem do současnosti.

Vystaveny jsou malby, kresby, grafiky, plastiky i fotografie. Výstava potrvá do 4. ledna příštího roku.

foto k článkufoto k článkufoto k článku

Kubištova osobnost

„Jedním z cílů výstavy je poukázat na Kubištovu vůdčí roli v rámci celého českého moderního umění 20. století, která byla vždy předpokládána, ale nebyla nikdy výstavně prokázána," vysvětluje Karel Srp. „Expozice mapuje život, dílo a kontext tvorby slavného malíře Bohumila Kubišty a jeho inspirační odkaz, jak se zrcadlí v dílech jeho souputníků i pokračovatelů. Návštěvník má možnost zhlédnout celkem 223 uměleckých prací šestačtyřiceti umělců ve všech sálech Domu umění, z toho přibližně 130 prací Kubištových. Výstava skýtá mimořádnou příležitost prohlédnout si i díla ze soukromých sbírek, běžně nepřístupná veřejnosti vedle děl zapůjčených do Ostravy z více než šestatřiceti galerií a veřejných institucí z celé České republiky. Vystaveny jsou malby, kresby, grafiky, plastiky i fotografie," dodává Jiří Jůza, ředitel Galerie výtvarného umění v Ostravě (GVUO).

Působivé publikace

U příležitosti výstavy vydala Galerie vytvarného umění v Ostravě ve spolupráci s nakladatelstvím Arbor vitae dvoudílnou doprovodnou publikaci. První díl nazvaný Bohumil Kubišta / Zářivý krystal odhaluje zevrubným archivním výzkumům i dosud neznámé peripetie dobrodružného života Bohumila Kubišty, který zemřel na španělskou chřipku téměř záhy poté, co přežil první světovou válku v roli důstojníka dělostřelectva. Druhý díl je věnován autorům, jejichž tvorba je Kubištou ovlivněna nebo se k němu odkazuje, a vychází pod názvem Bohumil Kubišta a české umění 1905 2013 / Zářivý krystal.

Audiovizuální četba dopisů

Ve dvou výstavních sálech návštěvníci uslyší audiozáznam četby dopisů, které psal Bohumil Kubišta svým blízkým a příteli Janu Zrzavému v průběhu let 1906 až 1918, a to v podání ostravského herce Alberta Čuby.

Součástí exkluzivní výstavy jsou vzdělávací programy a výtvarné dílny pro školy i veřejnost, ale také komentované prohlídky s kurátory výstavy. Termíny těchto aktivit spolu s rezervačním on-line systémem jsou k dispozici na webových stránkách galerie www.gvuo.cz. Výstava je otevřena denně mimo pondělí od 10 do 18 hodin. Plné vstupné činí 100 korun a zlevněné 50 korun, volný vstup v neděli bude zachován.

foto k článkufoto k článkufoto k článku

Malíř a grafik Bohumil Kubišta

Narodil se roku 1884 ve vesnici Vlčkovice u Hradce Králové. Protože byl nemanželským synem z chudé venkovské rodiny, byla jeho cesta k umění složitá, ale prosadil si ji.

Už po roce na Uměleckoprůmyslové škole v Praze, kde nastoupil v roce 1905, přešel na výtvarnou akademii do ateliéru Vlaho Bukovance, kde ale dlouho nevydržel. Odjel na čas do Florencie, kde pokračoval ve studiu na tamní akademii.

Silně ho zasáhla výstava Evarda Muncha v roce 1905, v následujících dvou letech přecházel od impresionismu k expresionismu. Byl výjimečný nejen se štětcem v ruce, ale také jako výtvarný teoretik, který dokázal přesvědčivě obhajovat nové pojetí umění.

Vystupoval jako neoficiální mluvčí umělecké skupina Osma, ve které se potkal mimo jiné s Emilem Fillou, Václavem Špálou, Vincencem Benešem, Antonínem Procházkou a dalšími malíři. Studoval teorii barev, analyzoval harmonické a kompoziční přístupy starých i moderních mistrů. Jeho obrazy byly založené na přísném vyvažování jednotlivých prvků, uplatňoval komplementární a simultánní barevné vztahy a princip zlatého řezu.

Picasso a válka

Další zásadní dojem na něho udělala výstava Nezávislých v Paříži v roce 1910, na které se seznámil s díly Pabla Picassa a Georgese Braqua. Geometrické formy začal ve svém díle také brzy uplatňovat, a to i v náboženských motivech. Kubismus chápal jako jednu z cest k duchovní podstatě moderní doby, veškeré podněty a vlivy zpracovával osobitým způsobem. Měl blízko i k futurismu a jeho fascinací pohybem a energií moderní doby.

Z existenčních důvodů vstoupil do armády, kde působil jako důstojník dělostřelectva v chorvatské Pule. A válka měla vliv nejen na jeho dílo, které dostalo novou, filozofickou i smyslově naléhavou podobu, ale i na jeho osud. Krátce po skončení války zemřel na španělskou chřipku. Bylo mu teprve třicet čtyři let.

Na tuzemských aukcích dnes patří jeho obrazy k nejžádanějším. Například loni se jeho Zátiší z roku 1809 vydražilo v Praze za téměř 16 milionů, a stalo se tak desátým nejdráže prodaným obrazem na českých aukcích od roku 1990.

foto k článkufoto k článkufoto k článku

iUmeni.cz k výstavě Bohumila Kubišty

Projít si a vidět na vlastní oči dílo Bohumila Kubišty, navíc v takovém rozsahu, Vás snad již definitivně přesvědčí, že na počátku českého moderního umění nestál nikdo jiný než právě On. Ukázal svým následovníkům ve svých 34 letech možnosti a hranice, až za které je možné jít. A jak vidno z druhé části výstavy, nejeden umělec této inspirace využil, neřku-li snad i tak trochu „zneužil“.

Setkání s tímto géniem umění bylo skutečně ohromující a inspirující. Je to výstava, na kterou se musí jít rozhodně více než jednou. A i díky excelentnímu výkladu kurátorky Gabriely Pelikánové, čím jí tímto velmi děkuji, mi neuniklo mnoho důležitých a určujících detailů v Kubištově životě a díle. Takže, pokud si chcete na konci roku udělat skutečně radost, zajeďte si do Ostravy na Kubištu, stojí za to i za cesta po D1!

Dům umění Ostrava předkládá výstavní skvost: Bohumila Kubištu ~ iUmeni.cz ~

Publisher: iUmeni.cz

Informace o knize

Název: Bohumil Kubišta a české umění / Zářivý krystal
Autor: Karel Srp
Rok vydání: 2014

Koupit tuto knihu u nás


Informace o knize

Název: Bohumil Kubišta a české umění 1905 - 2013 / Průniky, Střety, Přesahy
Autor: Karel Srp, Jiří Jůza, Jan Kudrna, Helena Musilová
Rok vydání: 2014

Koupit tuto knihu u nás

Další články

Události - obrázek

Čertovské Vánoce na Špilberku!

13.11. byly veřejnosti otevřeny vánoční výstavy na Špilberku, v jedné se představuje tvorba ilustrátora Karla Franty, druhá připomíná, jak se slavily Vánoce na přelomu 19 … Celý článek

Události - obrázek

Zlín Design Weekend odstartuje projekt obecně prospěšné společnosti Zlínský záme …

Netradiční přehlídka autorské tvorby s možností zakoupení originálních dárků od mladých designérů proběhne ve dnech 5. a 6. prosince v přízemních prostorách zlínského zám … Celý článek

Události - obrázek

Na Špilberku jsou k vidění díla Roberta Hliněnského a Františka Šenka

V květnu letošního roku zahájilo Muzeum města Brna na Špilberku cyklus výstav k poctě Dalibora Chatrného. Třetí částí z cyklu je komorní výstava soch a reliéfů Františka … Celý článek

Události - obrázek

Den Středočeského kraje v GASK

Na datum 28. října připadá nejen státní svátek – Den vzniku samostatného Československého státu, ale také Den Středočeského kraje. Galerie GASK připravila na tento den b … Celý článek

Knižní tipy

Online galerie

iUmeni.cz - buďte také součástí portálu iUmeni.cz - propagace - imgReklama