Vetřelci a volavky - sochy, které nikomu nepatří

Recenze - obrázek

V prosinci loňského roku vyšlo druhé rozšířené vydání knihy

Je rozšířené o obrazový katalog výběrů modelů, kterými se v 70. a 80. letech autoři uměleckých realizací v architektuře prezentovali před schvalovací komisí. Kniha se zabývá širokým fenoménem sochařství ve veřejném prostoru (dobově nazývaném monumentální umění) v Československu v období normalizace.

foto k článkuTéma do sebe pojímá nejen solitérní pomníky a památníky na veřejných prostranstvích, ale také sochařskou a reliéfní výzdobu architektury – úřadů, škol, nemocnic, velkých podniků, továren. Řečeno s názvem jedné z kapitol, jde o sochy, které nikomu nepatří. Sochy v této době doslova zaplavily veřejná prostranství, vznikala díla nejrůznější kvality a úrovně, na jejich tvorbě se podíleli téměř všichni akademičtí sochaři. V záplavě průměrných soch se realizovali i mimořádně odvážná díla od umělců, kteří byli na indexu tehdejšího režimu. Fenomén masivní výzdoby veřejného prostranství skončil krátce po roce 1989 a je až s podivem, s jakým nezájmem dnes tuto širokou uměleckou produkci přehlížíme, jako by šlo o pomníky samotné normalizace, na niž se usilovně snažíme zapomenout.

foto k článkuKniha představuje více než 500 vybraných děl zachovaných či odstraněných z veřejného prostoru jako reprezentativní vzorek toho, co v letech 1968–1992 vzniklo. Jde o výsledek nesmírně náročného dlouhodobého průzkumu tisíců lokalit celého Československa, který sebou nesl i problém určení autorství sochy a legendy jejího vzniku. Druhé vydání doplňuje obrazový katalog výběrů modelů, kterými se v 70. a 80. letech autoři uměleckých realizací v architektuře prezentovali před schvalovací komisí.

Sochy, které nikomu nepatří

Takový je název jedné z kapitol knihy Vetřelci a volavky, který příznačně vystihuje fenomén monumentálního umění v Československu za období normalizace.

foto k článku„Monumentální sochařství“ procházelo v období Normalizace po velkém experimentálním kvasu 60. let tvůrčí stagnací. Na druhou stranu snad nikdy v dějinách našeho státu nebylo pořádáno tolik sochařských soutěží, nebylo tolik objednávek společenského charakteru.

Obrovské množství zakázek zajišťoval zákon, který ukládal, aby každá státní stavba (drtivá většina všech stavebních projektů) dala 1 až 4% z celkového rozpočtu na „výzdobu“. Toto „čtyřprocentní umění“ pak tvořilo estetické dominanty ve veřejném prostoru kolem vznikajících sídlišť, poliklinik, obchodních domů, výrobních podniků, administrativních a správních budov.

foto k článkuSoučasné brutální zacházení i nevšímavost k těmto plastikám, přimělo náš kolektiv k jejich systematické dokumentaci a popularizaci. Doufáme tak, že pomůžeme změnit vztah veřejnosti k těmto ohroženým kulturním památkám.

Zdroj: www.vetrelciavolavky.cz

Vetřelci a volavky - sochy, které nikomu nepatří ~ iUmeni.cz ~

Publisher: iUmeni.cz

Informace o knize

Název: Vetřelci a volavky
Autor: Pavel Karous, Sabina Jankovičová a Jana Kořínková, Tomáš Pospiszyl
Rok vydání: 2015

Koupit tuto knihu u nás

Další články

Recenze - obrázek

Zdeněk Sklenář byl malíř…

Zdeněk Sklenář nebyl spisovatel, byl malíř. To samozřejmě každý ví. Tuto zdánlivě nepatřičnou větu je však dobré mít na mysli při četbě jeho vzpomínek, které vydal jeho … Celý článek

Recenze - obrázek

Maximum Contrast – výstava Květy Pacovské

Recenze na výstavu Květa Pacovská: Maximum Contrast. Retrospektivní výstava umělkyně, která je známá především v zahraničí svými originálními knižními ilustracemi a exper … Celý článek

Recenze - obrázek

Poezie v komiksových obrazech

Nakladatelství Labyrint po Tanově Novém světě přináší další němý komiks – a opět mimořádný, byť již nenabízí tolik vynalézavosti, jako se to povedlo australskému fenomén … Celý článek

Recenze - obrázek

Vladimir 518 vydal rozhovory s českými umělci napříč generacemi

Vyšla kniha Obsese, do které Vladimir 518 vyzpovídal 20 osobností české umělecké scény jinak, než by kdo čekal. V neformálních rozhovorech tvůrců se dotazoval na jejich … Celý článek

Knižní tipy

Online galerie

iUmeni.cz - buďte také součástí portálu iUmeni.cz - propagace - imgReklama